Waarop letten bij het kiezen van een dekbed?

Het juiste dekbed is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Welk dekbed de beste keuze is hangt af van het seizoen en van je eigen voorkeuren. De meeste mensen kiezen er daarom ook voor om een zomerdekbed en een winterdekbed aan te schaffen. Je hebt dan altijd een goed dekbed in huis. Als je op zoek gaat naar een nieuw dekbed zijn er enkele punten waar je op kan letten.

Kies het materiaal dat bij je past

Dekbedden worden gemaakt van diverse materialen. Elk materiaal heeft unieke eigenschappen waardoor ze geschikt zijn voor andere seizoenen. Het kiezen van een dekbed is natuurlijk ook voor een groot deel een persoonlijke keuze. Als je weet welke eigenschappen de verschillende materialen hebben, dan kun je makkelijk een dekbed vinden dat bij je past. Dekbedden kunnen gemaakt worden van katoen, wol, dons, Tencel of een synthetisch materiaal. Katoen is een materiaal dat vooral geschikt is voor de zomer. Dit natuurlijke materiaal is ventilerend waardoor het koel en droog aanvoelt. Een katoenen dekbed is een goede keuze voor mensen die last hebben van overmatig transpireren. Wol is net als katoen een natuurlijk materiaal. Een wollen dekbed kan het hele jaar door gebruikt worden. Het is namelijk heerlijk warm en tegelijkertijd vochtregulerend. In plaats van een wollen dekbed zou je ook kunnen kiezen voor een donzen dekbed. Dons is namelijk ook isolerend en het neemt vocht goed op, maar het materiaal is dunner dan wol. Een synthetisch dekbed is erg geschikt voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Deze dekbedden mogen in de wasmachine waardoor ze eenvoudig te reinigen zijn. Synthetische dekbedden zijn het meest geschikt voor de koudere maanden doordat ze warmte goed isoleren. Tencel is een bijzonder materiaal dat gemaakt wordt van hout. Dankzij de speciale manier waarop Tencel gemaakt wordt heeft het eigenschappen van diverse materialen. Het is bijvoorbeeld zowel ventilerend als isolerend. Daardoor houdt een dekbed van Tencel je warm in de winter en koel in de zomer. Dit materiaal is perfect als je één dekbed het hele jaar door wil gebruiken. Op basis van de diverse eigenschappen van elk materiaal kun jij bepalen welk dekbed of welke dekbedden voor jou de beste keuze zijn.

Kies de warmteklasse die past bij het seizoen

Dekbedden zijn verdeeld in meerdere warmteklassen. Deze klassen lopen van 1 tot en met 4. Hierbij staat klasse 1 voor het warmste dekbed (ideaal voor een strenge winter) en klasse 4 voor het koelste dekbed (geschikt voor de zomer). Klasse 2 is bedoeld voor de lente en de herfst en klasse 3 is voor een normale winter. Uiteraard hoef jij je niet per se aan deze richtlijnen te houden. Als je het snel warm hebt zal een klasse 2 of klasse 3 dekbed ook prima zijn in de winter. Heb je het juist erg snel koud? Dan is een klasse 1 dekbed in de winter zeker aan te raden. Je kan ervoor kiezen om twee losse dekbedden aan te schaffen, één voor de zomer en één voor de winter. Een andere mogelijkheid is om een 4-seizoenendekbed aan te schaffen. Als je een 4-seizoenendekbed koopt krijg je twee dekbedden, namelijk klasse 3 en klasse 4. Deze kun je afzonderlijk gebruiken of samen. Als je ze beide gebruikt staan ze gelijk aan een klasse 1. Je hebt dan goede dekbedden voor elk seizoen.

Tagged on: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *