De sfeer die gordijnen geven

Bij het inrichten van een huis zullen de meeste mensen als eerste denken aan de grote punten, zoals de vloer en de belangrijkste meubelen. Een gordijn is wellicht niet het punt dat meteen in je opkomt, maar gordijnen hebben een grote invloed op de sfeer. Het is dan ook slim om na te denken over de gordijnen die het beste passen bij jouw interieur. Hierbij kun je letten op de kleuren, patronen en de lengte van de gordijnen.

De uitstraling van kleuren

Kleuren zijn erg belangrijk in een interieur. Dit is namelijk zeer bepalend voor de sfeer in een huis. Bij het kiezen van gordijnen speelt de kleur een grote rol. Neutrale kleuren zoals wit, grijs en zwart staan mooi in vrijwel elk interieur doordat ze eenvoudig te combineren zijn. Wit en grijs zorgen voor een zacht en rustig effect, maar het kan ook wat zakelijk ogen. Zwart is een sterke kleur die veel impact heeft. Dit is een gewaagde kleurkeuze. Blauwtinten zijn een goede keuze als je meer kleur in huis wil, maar je het rustig wil houden. Felle kleuren zoals groen, paars, roze en rood zorgen voor een statement. Dit is zeker niet voor iedereen geschikt, maar het kan erg tof staan in combinatie met neutrale tinten. Bij het bepalen van een gordijnkleur zal je rekening moeten houden met de rest van het interieur zodat er een mooi geheel ontstaat.

Het effect van een patroon

Gordijnen met een patroon kunnen voor een bijzondere sfeer in huis zorgen. Dit geldt vooral als je in de rest van het interieur enkel voor effen kleuren hebt gekozen. Patronen zorgen voor meer variatie in het interieur. Je kunt kiezen voor subtiele en opvallende patronen. Subtiele patronen zijn een goede keuze als jij je interieur een beetje wil opvrolijken, maar je het niet te gek wil maken. Bij subtiele patronen wordt er vaak voor gekozen om tinten van dezelfde kleur te gebruiken. Je hebt dan bijvoorbeeld een blauwe achtergrondkleur waar donkere streepjes overheen lopen. Zelfs patronen met bloemen of grafische vormen ogen erg rustig als er voor kleuren uit dezelfde familie is gekozen. Opvallende patronen zijn ideaal als je een echte eyecatcher in je interieur wil hebben. Je kunt dan kiezen voor gordijnen met veel verschillende kleuren of voor een patroon waarbij contrasterende kleuren zijn gebruikt. Ook grote motieven of afbeeldingen springen direct in het oog. Gordijnen met een opvallend patroon komen het meest tot hun recht in een interieur dat vrij neutraal en minimalistisch is ingericht.

Sfeer creëren met de juiste lengte

Je kunt een gordijn op meerdere plaatsen ophangen en laten eindigen om verschillende effecten te bereiken. Om een ruimte optisch hoger te laten lijken kies je voor een gordijn dat de gehele lengte van de muur bedekt. Je bevestigt het ophangsysteem dan net onder het plafond en je laat de gordijnen net boven de grond eindigen. Doordat het gordijn een lange verticale lijn creëert benadruk je de hoogte van de ruimte. Tevens past het goed bij een modern interieur. Je zou het gordijn ook net iets op de grond kunnen laten hangen. De stof hoopt zich dan een beetje op aan de onderkant waardoor een luxe sfeer ontstaat. Voor een landelijke of retro sfeer bevestig je het ophangsysteem boven het raam en je laat het gordijn net onder de vensterbank eindigen.

Tagged on:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *