De functie van een hoeslaken

Waarschijnlijk doe jij een hoeslaken om je matras heen als jij je bed opmaakt. Maar weet je ook wat nou eigenlijk de functie van een hoeslaken is? In dit artikel kun je lezen wat het nut van een hoeslaken is, welke soorten hoeslakens er zijn en hoe jij een geschikt hoeslaken kunt vinden. Een hoeslaken gebruiken is erg belangrijk om je matras zo lang mogelijk mee te laten gaan. Je hebt dan ook keuze uit veel verschillende hoeslakens.

Waarom gebruiken mensen een hoeslaken?

Een hoeslaken wordt vooral gebruikt om de matras te beschermen zodat deze langer meegaat. Tijdens het slapen verlies je ongeveer anderhalve liter vocht per nacht. Zonder een hoeslaken zou dit vocht direct in aanraking komen met de matras. Vervolgens trekt dit vocht dan in de matras. Dit is onhygiënisch en het kan op den duur de kwaliteit van de matras verminderen. Je zult dan eerder een nieuwe matras aan moeten schaffen. Aangezien goede matrassen veel geld kunnen kosten wil je dit waarschijnlijk voorkomen. Hiervoor kun je een hoeslaken gebruiken. Een hoeslaken neemt het vocht op zodat het niet in de matras door kan dringen. Je hebt dan langer plezier van je matras. Tevens kun je een hoeslaken regelmatig wassen zodat je bed hygiënisch schoon blijft. Het reinigen van een matras is tenslotte veel moeilijker.

Welke soorten hoeslakens zijn er?

Voor elke soort matras zijn aparte hoeslakens gemaakt. Enkele voorbeelden van matrassoorten zijn boxsprings, toppers en standaard matrassen. Deze matrassen of toppers hebben namelijk een andere dikte waardoor het hoeslaken daar op aangepast moet zijn. Dankzij deze verschillende soorten hoeslakens kun je altijd een geschikt exemplaar voor jouw matras vinden. Uiteraard heb je keuze uit diverse afmetingen die geschikt zijn voor 1-persoonsbedden en 2-persoonsbedden. Een ander verschil tussen de hoeslakens is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Je hebt keuze uit onder andere katoen, satijn, jersey en flanel. Elk materiaal heeft andere kenmerken. Katoen neemt bijvoorbeeld vocht goed op en het voelt aangenaam koel aan. Flanel is juist lekker warm en perfect voor de herfst en winter. Het laatste punt is dat je keuze hebt uit diverse kleuren. Een bed moet er natuurlijk ook wel mooi uitzien.

Hoe kies je een goed hoeslaken uit?

Om je matras zo goed mogelijk te beschermen is het belangrijk dat je het juiste hoeslaken uitkiest. Het gaat daarbij niet alleen om de breedte en lengte van de matras, maar ook om de dikte. De hoogte van het hoeslaken staat vaak erbij aangegeven zodat je zeker weet dat je de juiste koopt.

Vervolgens kun je bij de juiste soort gaan kijken naar de passende afmetingen. Enkele voorbeelden van de maten van de hoeslakens zijn 80×200, 90×210 en 180×210. Je kunt daardoor hoeslakens voor zowel 1-persoonsbedden als 2-persoonsbedden vinden. Als laatste kun je bepalen welke kleur je wil hebben. Je kunt kiezen voor neutrale kleuren zoals wit en zwart of juist voor felle kleuren zoals rood of felblauw. De keuze voor een kleur kun je baseren op de kleuren die je voor de inrichting van de slaapkamer hebt gebruikt. Zo ontstaat er een mooi geheel. Het kan praktisch zijn om meteen een extra hoeslaken aan te schaffen. Als je het bed wil verschonen kun je meteen een schone hoes op je bed doen terwijl je de andere hoes wast en laat drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *