De juiste tuinplanten vinden

Een mooie tuin is natuurlijk niet compleet zonder verschillende tuinplanten. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om hun borders of plantenpotten te vullen met vaste planten of een- of tweejarige planten. Maar hoe kies je nou de juiste planten voor jouw tuin? In dit artikel geven we een paar tips om jou te helpen met het kiezen van tuinplanten!

Kies voor verschillende soorten tuinplanten

Het zou zonde zijn als de tuin in de zomer in bloei staat, maar dat je in de winter tegen een saaie tuin aankijkt. Om te voorkomen dat alle planten op hetzelfde moment zijn uitgebloeid, kun je kiezen voor verschillende soorten tuinplanten. Met enkele vaste planten zorg je ervoor dat er altijd zichtbare planten in jouw tuin staan. Hierbij kun je kiezen tussen planten die het hele jaar door groen blijven of planten die na de lente en zomer kaal worden. Een andere tip is om te kiezen voor planten die verschillende bloeiperiodes hebben. Hierdoor geniet je het hele jaar door van andere planten. Om een tuin aantrekkelijker te maken kun je kiezen voor hoogteverschil in de planten. Combineer enkele kleine bomen bijvoorbeeld met struiken en bodembedekkers. Ook kun je de tuin aanpassen zodat deze beter aansluit bij je favoriete bezigheden. Kook je bijvoorbeeld graag met kruiden? Plant dan enkele kruiden in je tuin zodat je elke dag verse kruiden voor het eten kan gebruiken. Door de bovenstaande tips te combineren zorg je voor veel diversiteit in de tuin. Tot slot kun je online kijken naar tuinplanten die binnen de bovengenoemde categorie├źn vallen om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Als je enkele leuke planten gevonden hebt, kun je verdergaan met de onderstaande tips!

Maak een ontwerp van de tuin

Voordat je daadwerkelijk planten gaat kopen is het slim om een tuinontwerp te maken. Door vooraf al na te denken over het eindresultaat van de tuin voorkom je miskopen. Tevens kan het helpen bij het selecteren van de gewenste planten. Bij het maken van een ontwerp kun je denken aan de gewenste stijl van de tuin. Houd je van strak en simpel of wil je juist een natuurlijke tuin vol met kleurrijke planten? Je kan hierbij een kleurenschema bedenken dat jou aanspreekt. Zo kun je kiezen voor een mix van diverse kleuren of voor bijvoorbeeld enkel planten met witte en blauwe bloemen. Waar je ook rekening mee zult houden is in welke delen van de tuin voornamelijk zon is en welke delen in de schaduw liggen. Tuinplanten kun je namelijk onderverdelen in zonplanten en schaduwplanten. Hiermee zorg je dat de planten op de meest optimale plek geplant worden en je er lang van kan genieten. Deze bovenstaande tips kun je verwerken in een plattegrond van de tuin waarbij je aangeeft op welke plek welke plant komt te staan, waarbij je rekening houdt met de zon en de schaduw. Eventueel kun je hier afbeeldingen van de planten bij plakken zodat je alvast een beeld hebt van het eindresultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *