De reis van je dromen

Droom je weg bij foto’s van de meest exotische bestemmingen? Word je enthousiast bij verhalen over avonturen als bergbeklimmen? Zie jij jezelf struinen door tropische regenwouden? Ben jij niet bang om een nachtje in de woestijn te verblijven? Dit zijn dé voortekenen dat jij droomt van het maken van een grote rondreis. Er is nu nog maar één oplossing mogelijk: deze droom werkelijkheid laten worden!

Een grote rondreis maken is echter niet iets dat je zo even doet. Er gaat veel voorbereiding aan vooraf. De eerste stap is het beantwoorden van de volgende vraag: waar gaat mijn reis naartoe? Het woord rondreis zegt het eigenlijk al, je gaat van de ene plek naar de andere. Maak een reislijst met plaatsen waar je heen wilt, dingen die je wilt zien en doen en baseer op die gegevens je rondreis.

Zodra je de bestemming weet kan je verder plannen. Zo moet je nog weten wanneer je vertrekt. Je zou wellicht denken dat het een kwestie is van een datum prikken en vertrekken, maar zo makkelijk ligt het niet. Het is handig om rekening te houden met het klimaat in bepaalde gebieden. Valt in Indonesië het droogseizoen of het regenseizoen op het moment dat je wilt vertrekken? Wil je in de zomer of winter het Canadese landschap bewonderen? Dit zijn vragen die je vertrekdatum kunnen bepalen.

Een andere vraag waar je over na moet denken bij het voorbereiden en plannen van je reis is hoe lang je wilt gaan reizen. Dit hangt af van de hoeveelheid tijd die je tot je beschikking hebt. Misschien heb je maar een beperkte periode vrij van werk of school. Ook je budget begrenst je mogelijkheden. Hierdoor kan je reis niet eeuwig duren, ook al zou je dat graag willen. Uiteraard wil je zoveel mogelijk zien, maar het is ook belangrijk om je rust te nemen. Reizen is namelijk vermoeiend. Voor een wereldreis wordt vaak minimaal twee tot drie maanden geadviseerd, maar langer mag natuurlijk altijd.

Wanneer je de hoofdvragen beantwoord hebt, kan jij je bezighouden met zaken als het bestellen van vlieg-/treintickets, het boeken van accommodatie, de aanschaf van een backpack en ga zo maar door. Het plannen van een rondreis is geen uurtje werk. Je zal merken dat je veel moet regelen en dat dat niet altijd soepel verloopt. Je bent constant druk met de voorbereidingen, maar dit maakt je tevens enthousiast voor de grote reis. Het komt nu wel heel dichtbij!

De juiste uitrusting

Een niet geheel onbelangrijke taak is het inpakken van je spullen. De inhoud van je backpack is ingericht op je bestemming. De juiste uitrusting is een must. Ben je bijvoorbeeld van plan naar regenachtige gebieden af te reizen, dan kan het geen kwaad om een regenhoes of flightbag mee te nemen die je spullen droog houden en je backpack beschermen tegen schade en diefstal. Als je nou een echte avonturier bent die ’s avonds zijn eigen tent opzet, dan mag een hoofdlamp niet ontbreken in je rugzak. Vertrekt de reis naar tropische lande, dan krijg je vaak te maken met muggen en ander ongedierte. Een klamboe kan dan handig zijn om deze insecten ’s nachts op afstand te houden.

Een gevaar bij het inpakken van je backpack is dat je teveel meeneemt. Wees je ervan bewust dat je alles wat je meeneemt ook moet tillen. Hoe meer spullen je in je backpack propt, des te zwaarder het gewicht is dat je op je rug draagt. Bedenk dus goed welke dingen je daadwerkelijk nodig hebt voor je reis. Daarnaast kan je altijd bepaalde benodigdheden onderweg kopen.

Een ander obstakel dat je kan tegenkomen tijdens je reis zijn de kosten. Reizen is duur. Voordat je op reis gaat, zal je waarschijnlijk geld moeten sparen. Om te voorkomen dat je geld opraakt, is het handig om alle verwachte kosten op een rijtje te zetten. Een reservepotje is ook verstandig, mocht je voor verrassingen komen te staan.

Hopelijk ben je niet afgeschrikt van al dit voorwerk. De kans is groot dat je de voorbereiding al lang weer vergeten bent als je onderweg naar je bestemming door het vliegtuigraam uitkijkt over door bergen kronkelende rivieren, grazende kuddes zebra’s of de skyline van San Francisco. Uiteindelijk is dit het allemaal waard, want een grote rondreis maken is een ervaring om nooit te vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *