Alles wat u moet weten over afzuigkappen!

Een schone, comfortabele en fris-ruikende keuken is van essentieel belang voor uw wooncomfort. Echter is het juist de keuken die doorgaans het snelst vies wordt. Een afzuigkap kan gelukkig een hoop schelen. Dit apparaat helpt om warmte, vocht, vet en kookluchtjes op een snelle, efficiënte manier af te voeren. Hierdoor geniet u van meer comfort en voorkomt u dat uw keukenmeubilair wordt aangetast door vet en schimmels. De afzuigkap is dan ook een onmisbaar element in de keuken! In dit artikel bespreken we welke soorten afzuigkappen er zijn, en waar u op moet letten bij de aanschaf van een afzuigkap.

Soorten afzuigkappen

Zowel de plaatsing van uw kookplaat als de inrichting van uw keuken spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste soort afzuigkap. U heeft tegenwoordig een breed scala aan mogelijkheden:

 • Plafond afzuigkap

Een plafond afzuigkap wordt in uw plafond verwerkt. Dit type afzuigkap neemt daardoor geen bruikbare ruimte in beslag en valt vrijwel niet op. Daarbij loopt u niet het risico dat u uw hoofd stoot aan de afzuigkap.

 • Onderbouwkap

De onderbouwkap wordt boven de kookplaat geïnstalleerd, onder een keukenkastje. Deze motorloze afzuigkap is bedoeld voor woningen die over een centraal afzuigsysteem beschikken.

 • Vlakscherm

Het vlakscherm is de platte uitvoering van de onderbouwkap, en beschikt doorgaans wel over een eigen motor. Het afzuigscherm zelf is uitschuifbaar en neemt dus bijna geen ruimte in beslag. Een vlakscherm is vrijwel onzichtbaar in uw keuken te plaatsen.

 • Inbouwkap

De inbouwkap wordt geïnstalleerd in één van uw keukenkastjes en kan worden ingeschakeld door de kap naar voren te trekken. Dit type afzuigkap is dus alleen zichtbaar wanneer hij in gebruik is.

 • Eilandkap

De eilandkap is bedoeld om boven een kookeiland (aan het plafond) gemonteerd te worden en hangt helemaal vrij. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar, waaronder ook eilandkappen die eruitzien als hanglampen.

 • Wandkap

De schouwkap wordt tegen de wand van de keuken geplaatst. Er zijn zowel schouwmodellen als schuine wandkappen verkrijgbaar, evenals hoekmodellen voor keukens waarbij de kookplaat in een hoek is geplaatst

 • Downdraft

De downdraft wordt in het werkblad achter de kookplaat gemonteerd, en kan omhoog komen wanneer u gaat koken. Wanneer de downdraft niet wordt gebruikt is hij niet zichtbaar. U heeft hiermee dus geen last van hangende elementen.

Aandachtspunten voor de aanschaf van een afzuigkap

De keuze voor een afzuigkap is niet alleen afhankelijk van welk soort afzuigkap het makkelijkst in uw keuken geïntegreerd kan worden. Hieronder bespreken we nog een aantal andere belangrijke aandachtspunten die u in uw overweging mee moet nemen.

 • Recirculatie

Heeft u in uw keuken geen of beperkte mogelijkheid om lucht af te voeren, dan kunt u kiezen voor een afzuigkap met recirculatie. Hierbij worden de dampen door een koolstoffilter gefilterd en vervolgens weer de keuken in geblazen.

 • Vermogen

De afzuigkap die u kiest moet voldoende afzuigcapaciteit hebben om warmte, vocht, vet en kookluchtjes optimaal af te kunnen voeren. Het vermogen ligt meestal tussen de 200 en 800 m3/uur. Het benodigde vermogen kan berekend worden op basis van de kubieke inhoud van uw keuken.

 • Energieverbruik

De aansluitwaarde geeft de maximale hoeveelheid watt aan die de afzuigkap verbruikt. Om energiekosten te besparen is het ook belangrijk om op de verlichting van de afzuigkap te letten; LED-lampen zijn bijvoorbeeld een stuk zuiniger.

 • Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een afzuigkap wordt aangegeven in dB en is met name bij open keukens een belangrijk aandachtspunt. Gelukkig zijn er tegenwoordig relatief geruisarme afzuigkappen verkrijgbaar.

 • Gewicht

Bij bijna alle soorten afzuigkappen (behalve de downdraft en het vlakscherm) is het belangrijk om op het gewicht te letten. Hoe zwaarder de afzuigkap is, hoe sterker het plafond of de muur moet zijn. Ook het bevestigingsmateriaal moet het gewicht kunnen dragen.

 • Afmetingen

Een afzuigkap is idealiter net zo breed als uw kookplaat, in elk geval niet smaller. Ook de hoogte is belangrijk; de afzuigkap mag niet zo laag hangen dat uw zicht op de kookplaat belemmerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *