De afzuigkap zuigt niet goed af. Wat kan dit probleem veroorzaken?

Zuigt uw afzuigkap niet goed af? In dit artikel besteden we aandacht aan de mogelijke oorzaken van dit probleem. Uiteraard geven we voor elke oorzaak ook een oplossing.

#1. Uw keuken is te goed geïsoleerd

U zou het wellicht niet verwachten, maar de meeste afzuigkap problemen komen voor in nieuwe keukens en nieuwbouwwoningen. Uw afzuigkap doet in feite niets anders dan lucht uit de keuken aanzuigen en deze naar buiten blazen. Maar als er niet voldoende lucht beschikbaar is in de keuken, dan zal de afzuigkap minder draaien en dus ook minder lucht verplaatsen dan de bedoeling is. In oude keukens zitten vaak nog allerlei spleten en kieren waar lucht doorheen kan komen. Maar omdat nieuwe keukens soms gewoon te goed geïsoleerd zijn, kan dit leiden tot een minder goed werkende afzuigkap.

De oplossing: Zorg voor voldoende luchttoevoer als de afzuigkap aan staat, bijvoorbeeld door een raampje in de keuken open te zetten.

#2. Uw afzuigkap is niet goed geïnstalleerd

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van de problemen met afzuigkappen te maken hebben met de installatie. Sommige mensen proberen kosten te besparen door zelf de afzuigkap te installeren, met als gevolg dat de installatie vaak niet goed werkt. Het installeren van een afzuigkap is een specialistisch klusje dat zeker niet onderschat mag worden.

De oplossing: Laat een nieuwe afzuigkap altijd door een specialist installeren. Op die manier weet u zeker dat de installatie op de juiste manier wordt uitgevoerd en dat uw afzuigkap optimaal functioneert.

#3. De filters van uw afzuigkap zijn vervuild

Heeft u een afzuigkap met recirculatie? Dan is de kans groot dat het probleem bij de filters ligt! Wanneer de filters vervuild zijn, is het onmogelijk voor een recirculatie afzuigkap om schone lucht terug de keuken in de blazen.

De oplossing: Zorg dat u de filters van uw afzuigkap tijdig vervangt. In de handleiding van uw afzuigkap staat hoe vaak dit moet gebeuren. 

#4. Uw afzuigkap hangt te hoog

Hoe hoger uw afzuigkap hangt, hoe lastiger het is voor het apparaat om alle etensluchtjes effectief af te zuigen.

De oplossing: Zorg dat uw afzuigkap niet meer dan 1 meter boven uw fornuis of kookplaat hangt. Wanneer dit een probleem is, kunt u overwegen om een downdraft afzuigkap aan te schaffen; deze worden in het werkblad achter uw kookplaat of fornuis gemonteerd, en komen omhoog wanneer u afzuiging nodig heeft.

#5. Uw afzuigkap is niet breed genoeg

Als u een extra brede kookplaat heeft (bijvoorbeeld met 6 of meer kookzones) moet u er rekening mee houden dat uw afzuigkap minstens net zo breed moet zijn om de kookluchtjes optimaal te kunnen afvoeren.

De oplossing: Meet op hoe breed uw kookplaat is en hou hier rekening mee bij het uitzoeken van uw nieuwe afzuigkap. Heeft u een kookeiland in uw keuken? Kies dan voor een speciale afzuigkap kookeiland.

#6. De afzuigkap heeft onvoldoende vermogen

Een grote keuken heeft vanzelfsprekend een afzuigkap met meer vermogen nodig dan een kleine keuken. Als u niet tevreden bent met de prestaties van uw afzuigkap, kan het zijn dat het apparaat simpelweg te weinig vermogen heeft voor uw keuken.

De oplossing: Zorg dat u een afzuigkap aanschaft met voldoende vermogen. Het benodigde vermogen van een afzuigkap kunt u berekenen aan de hand van het volume van uw keuken (lengte X breedte X hoogte). U moet ervan uitgaan dat een afzuigkap het totale luchtvolume van de keuken in de laagste stand tot 10 keer in een uur kan verversen. Is uw keuken bijvoorbeeld 2 meter lang, 5 meter breed en 3 meter hoog, dan komt dat neer op een kubieke inhoud van 30m3. Dan heeft u dus een afzuigkap nodig met een vermogen van ten minste 300m3 per uur.

#6. De afvoerbuis is te smal of te lang

Het kan ook zijn dat de afvoerbuis van uw afzuigkap te smal of te lang is, of dat er te veel bochten in zitten. Dergelijke belemmeringen kunnen ervoor zorgen dat de lucht niet optimaal kan worden afgevoerd.

De oplossing: Zorg dat er zo min mogelijk bochten in de afvoerbuis zitten en voorkom onnodig lange afstanden. Hoe directer de verbinding met buiten, hoe beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *