Afzuigkap plaatsen

Een afzuigkap kun je laten plaatsen door een monteur, maar je kan deze ook zelf plaatsen. Sommige afzuigkappen zijn makkelijker zelf te plaatsen dan andere modellen. Als je dit zelf wilt doen is het dus verstandig om bij de aanschaf hier al rekening mee te houden. Een schouw afzuigkap is een veelvoorkomend model en deze is het makkelijkst om zelf te plaatsen.

Tips voorafgaand aan het plaatsen

Voordat je een afzuigkap gaat plaatsen zul je een geaard stopcontact nodig hebben bij de kookplaat of het fornuis. Hier sluit je de afzuigkap op aan. Een snoer is natuurlijk niet mooi, dus die kun je netjes wegwerken in de schouw van de afzuigkap. Let er ook op dat je de afzuigkap niet op een actief rookkanaal aansluit. Daarnaast is het voor de werking veel beter als de luchtafvoerbuis zo kort mogelijk is en zo min mogelijk bochten hoeft te maken.

De afvoerbuis en het ventilatierooster

Voor het plaatsen van de afzuigkap bepaal je eerst waar de lucht naar buiten wordt gevoerd. Op deze plek teken je de grootte van het gat voor de afvoer. Vervolgens boor je loodrecht gaten in de muur op de lijn die je hebt getekend. Zowel van binnenuit als van buitenaf hak je het gat uit.Daarna zaag je de afvoerbuis op maat en je steekt deze door het zojuist gemaakte gat. De buis maak je vast aan de pijp van het rooster met een slangenklem en het rooster bevestig je met pluggen en schroeven aan de buitenmuur. Let erop dat de opening van het rooster aan de onderkant zit.

De afzuigkap zelf plaatsen

Als de afvoerbuis eenmaal in elkaar zit kun je beginnen aan de afzuigkap zelf. Je begint met het aftekenen van de schroefgaten met behulp van een waterpas. Deze komen boven de kookplaat of het fornuis te zitten. Bij een gasfornuis moet de afstand tussen het fornuis en de afzuigkap minstens 65 centimeter zijn. Heb je een keramische kookplaat? Dan zal de afstand minstens 55 centimeter moeten zijn. Op de afgetekende plekken boor je gaten waar je pluggen in doet. Vervolgens bevestig je de afzuigkap tijdelijk met lange schroeven. Contoleer met de waterpas of de afzuigkap helemaal recht hangt. Gebruik daarvoor de stelschroeven. Je kunt de schroeven vervolgens stevig aandraaien zodat de afzuigkap goed bevestigd is aan de muur. Nu kun je de afvoerbuis met een slangenklem bevestigen aan de afzuigkap. Afhankelijk van het model zul je soms eerst een aansluitstuk moeten bevestigen aan de afzuigkap. De laatste stap is de stekker in het stopcontact doen. Je kunt het snoer en de afvoerbuis wegwerken achter de pijp die van de afzuigkap naar het plafond loopt. Nu kun je gebruik gaan maken van de zelf geplaatste afzuigkap.

Overige tips

Het plaatsen van een afzuigkap is goed te doen, maar let wel op je eigen veiligheid.Maak altijd gebruik van speciale handschoenen en een veiligheidsbril als je gaat boren of als je een gat weghakt. Je voorkomt daarmee letsel aan je handen, je gezicht en je ogen van wegschietende deeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *