Hypotheek oversluiten: informeer u goed

Oversluiten van een hypotheek kan gewenst zijn om verschillende redenen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw persoonlijke situatie is gewijzigd en een andere hypotheekvorm beter bij uw nieuwe situatie past, of gewoon omdat u bij een andere hypotheekverstrekker een betere rente krijgt aangeboden. Het is altijd goed om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van hypotheken en de regelmatig wijzigende wetgeving met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. Goed geïnformeerd kunt u profiteren van eventuele mogelijkheden om de hypotheeklasten te verlagen.

Wat is belangrijk bij het oversluiten van een hypotheek?

Alvorens een adviseur in de arm te nemen, dient u te weten wat u zoekt. Wilt u de laagste nettomaandlast of wilt u de goedkoopste hypotheek over de gehele looptijd? Anders gezegd: wilt u bijvoorbeeld nu een hoge renteaftrek of wilt u over de gehele looptijd genomen het minst betalen? Dit is mede bepalend voor de te kiezen hypotheekvorm.

Wat u nog meer wilt weten:

  • De kosten van advies en bemiddeling. Sinds 2013 dient uw adviseur u van te voren aan te geven wat de dienstverlening kost. Dit geldt ook voor online adviseurs.
  • Hypotheekvormen geschikt voor uw persoonlijke situatie. Laat de verschillen tussen de verschillende hypotheekvormen goed uitleggen.
  • De kosten van het oversluiten. Hierbij moet onder andere worden gedacht aan boeterente, administratiekosten, kosten hypotheekakte, taxatiekosten en kosten hypotheekgarantie.
  • Hoe zit het met vervroegd aflossen?
  • Wat gebeurt er al u werkeloos of arbeidsongeschikt wordt, of bij overlijden?
  • Kunt u uw bestaande aflossingsvrije hypotheek oversluiten en wat zijn de regels sinds 1 januari 2013?

Het zijn slechts enkele belangrijke vragen om u op weg te helpen. Iedere situatie is anders en in het voorbereidingsproces zullen ongetwijfeld nog meer belangrijke vragen naar voren komen. Schrijf ze op, zodat u in een gesprek met uw adviseur niets over het hoofd ziet.

Eerste oriëntatie bij het oversluiten van de hypotheek

Er zijn genoeg informatiebronnen waarmee u een goed inzicht in de materie kunt krijgen. De eerste bron van informatie is natuurlijk het internet. U kunt de internetsites van de banken bezoeken en vergeet ook de site van de consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis niet. Er zijn ook steeds meer internetsites die de hypotheken van verschillende aanbieders vergelijken en waar je direct een offerte kunt aanvragen. Let hiermee op, want vaak worden enkel de rentepercentages vergeleken en de hypotheekvorm en voorwaarden worden buiten beschouwing gelaten. Ook uw persoonlijke situatie wordt buiten beschouwing gelaten.

Een misschien wel erg ‘ouderwetse’ manier, maar zeker de moeite waard: u kunt ook bij de diverse banken binnen lopen voor een oriënterend gesprek. Zo krijgt u toch vrij snel een goed idee welke mogelijkheden er zijn voor uw persoonlijke situatie. Vergeet hierbij uw huidige hypotheek verstrekker niet. Oversluiten bij uw huidige geldverstrekker kan de oversluitkosten aanzienlijk verlagen!

Bij het afsluiten en dus ook het oversluiten van een hypotheek gaat u natuurlijk niet over “één nacht ijs”. Hypotheken en de financiële consequenties zijn een ingewikkelde materie. Een hypotheek oversluiten kan eigenlijk niet zonder een betrouwbare onafhankelijke hypotheekadviseur, maar dat wil niet zeggen dat u dus maar “blind moet varen” op het advies van de eerste de beste adviseur. Een gedegen voor-oriëntatie werpt zijn vruchten af wanneer u de hypotheekadviseur in de arm neemt en de voor u belangrijke vragen kunt stellen. Maak het de adviseur gerust zo moeilijk mogelijk; het gaat tenslotte om uw financiële toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *